Distribusjon

For høye felleskostnader startet LOKALBANK-samarbeidet

Da splittelsen startet i begynnelsen av 2018 handlet det om for høye kostnader på tjenester, spesielt IT-kostnader, som bankene fikk fra Eika Gruppen.

Avtalen med Eika Gruppen går ut i slutten av 2021 og da skal de 10 forhenværende Eika-bankene stå på egne ben med egne, for det meste innkjøpte, løsninger.

Kostnadsprosenten i Eika-bankene er blant de høyeste jevnt over, men de samme bankene henter dette inn med en bedre rentenetto enn andre banker. En høyere rentenetto eller rentemargin betyr i praksis en høyere rente i markedet. Da er det lokal tilstedeværelse og høy service kundene gjerne betaler for.

Gjennomsnittlig kostnadsprosent i LOKALBANK ligger 7,9 prosentpoeng over snittet i utvalgte andre banker

Jevnt over har LOKALBANK en høyere kostnadsprosent enn sammenligningsbankene, som kan ses i tabellen over. For 2019 hadde LOKALBANK i gjennomsnitt 7,9 prosentpoeng høyere kostnadsprosent enn sammenligningsbankene. At større enheter har stordriftsfordeler og dermed lavere kostnader er normalt, men her ser man at eksempelvis Tolga-Os SB og Askim Spydeberg SB har lavere kostnadsprosent enn flere av de store bankene.

I tabellen under ser man at LOKALBANK sin gjennomsnittlige rentenetto, per 3. kvartal 2020, ligger så høyt som 1,97 %. Mens gjennomsnittlig rentenetto for sammenligningsbankene er betydelig lavere, på 1,54 %.

Gjennomsnittlig rentenetto i LOKALBANK ligger 0,43 prosentpoeng over snittet i utvalgte andre banker

Det som skjer her er egentlig ikke en del av fusjonstrenden blant banker i Norge, men et sett med banker som ønsker å bedre sin konkurransekraft ved å ta grep for å redusere felleskostnader. For å få dette til går disse bankene sammen for å redusere felleskostnader. Derfor trer de ut av Eika Gruppen

Til Finansavisen sier en talsmann for LOKALBANK at de «skal kutte halvparten av kostnadene på 70-80 millioner kroner, som vi hadde for et sett med tjenester fra Eika».

 

Kilder: Bankenes finansrapporter, Finansavisen

Leave a Reply