Kunde og Marked

Tar til orde for økt strategisk samarbeid i Norden

Nordisk samarbeid har igjen blitt et nøkkeltema for ledere i norsk næringsliv og finans. ​

Det er på tide å øke samarbeidet i Norden. Slik lød et av hovedbudskapene på Finans Norges finansuke 2021. Utviklingen mot mer nasjonalisme og proteksjonisme i vestlige land de siste årene, som i USA og Storbritannia, gjør at de små, nordiske markedsøkonomiene må søke sammen.

Norden har 27 millioner innbyggere, solide næringsliv og sterke statlige institusjoner, og utgjør et av verdens mest digitaliserte samfunn. Sett under ett er Norden verdens tiende største økonomi. Dette kan, med økt strategisk samarbeid, gi oss flere fortrinn.

En felles utfordring i Norden er jobbskaping for å opprettholde velferdssamfunnet. Norge må, ifølge Finans Norge, årlig skape 25 000 nye jobber de neste 40 årene.

De nordiske landene jobber alle med planer for overgangen til et lavutslippssamfunn. I implementeringen av det grønne skiftet de kommende årene blir samarbeid innen kapital, investeringer, fintech, teknologi (5G og kunstig intelligens), utdanning, forskning og utvikling viktig. 

Samtidig vil økt nordisk samarbeid måtte pågå parallelt med EU- og EØS-samarbeid. Dette er både en fordel og en ulempe for de nordiske landene. I EU-systemet står landene enten hver for seg eller som del av Europa. Norge og Island har, gjennom EØS-avtalen, begrenset handlingsrom sammenlignet med de andre nordiske landene.

Videre lesning

​Regjeringens samleside for nordisk samarbeid​

Erna Solberg: Et sterkt Europa trenger et forent Norden

Finans Norge: finansuke 2021

Kilder: ​finansnorge.no, Finans Norges sendinger fra finansuke 2021,
regjeringen.no, nrk.no

Leave a Reply