Distribusjon

Fusjonsbølge og strukturendringer i det norske bankmarkedet ventes i 2021 og 2022

På mange måter startet det en ny etappe i alliansebygging, bankfusjoner og samarbeid i bank-Norge med Vipps og fusjonen i skadeforsikring mellom DNB og SpareBank 1 som dannet Fremtind.

Selv om Vipps og Fremtind kan ses på som vellykkede samarbeid og alliansebygging, peker blant andre Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest på at det er endrede rammebetingelser som vil drive frem nye bankstrukturer i Norge. Kjerpeseth tror vi nå går inn i enda en periode med sammenslåinger og nye allianser etter 10 år.

«De siste ti årene har vi hatt tilnærmet perfekte rammebetingelser for å drive bank. Vi har hatt et kontinuerlig synkende rentenivå, nesten ingen arbeidsledighet, høy utlånsvekst, stigende boligpriser, store regionale investeringer i olje og gass og svært lave tap».

Det er bankenes «ansvar å ta innover oss at det blir helt annerledes å drive bank de neste ti årene. Vi er ferdig med rentenedgangen, det fremtidige makrobildet er usikkert, utfallsrommet på boligprisutvikling er stort, utlånsveksten vil være vesentlig lavere med tøffere konkurranse som konsekvens, arbeidsledigheten vil ligge høyere og banktapene vil øke».

Hva driver den neste bølgen av fusjoner og samarbeid?

I bunnen ligger krav om forbedret konkurransekraft i en fremtid som vil ha andre rammebetingelser enn vi har hatt de siste årene.

Først og fremst vil det være et stort fokus på kostnader på den ene siden, og kravet om «investering i kompetanse og systemer på hvitvasking, risikostyring og virksomhetsstyring» på den andre.

I desember 2020 kunne vi i Finansavisen lese om at «Eika-alliansen planlegger ny profil. Samtidig legger Eika Gruppens sjef, Hege Toft Karlsen, opp til regionale sammenslåinger av de minste eierbankene». Her ser det ut til at Eika legger opp til en regional understruktur med færre banker. Ideen ser ut til å være at de mindre bankene skal settes sammen til større regionale bankenheter.
– Dette ser ut til å være en måte å imøtekomme utfordringene i Eika-systemet som endte med LOKALBANK sin uttreden.

Svaret for den enkelte bank for å oppnå økt konkurransekraft i et bankmarked med andre rammebetingelser som lavere marginer, økt konkurranse, lavere gjeldsvekst og økte tap er individuelt fra bank til bank. Derfor vil vi se ulike varianter av samarbeid og fusjoner, inntreden, uttreden eller bytte av alliansepartner de neste par årene.

2020

Fusjoner som ble gjennomført i 2020:

1.Ofoten Sparebank og Sparebank 68° Nord fusjonerte 1. juli 2020 under navnet Sparebank 68° Nord.

2.Hønefoss Sparebank og Skue Sparebank fusjonerte 7. juli under navnet Skue Sparebank.

Andre fusjonsaktiviteter i 2020

1.Helgeland Sparebank (HSB) kjøper bankvirksomheten til SpareBank 1 Nord-Norge (SNN) på Helgeland. SNN vil eie 19,99% av HSB.
Den nye banken vil få navnet Sparebank 1 Helgeland. Vil sluttføres i 1. kvartal 2021.

2.I høst kom nyheten om at Surnadal Sparebank og SpareBank 1 Nordvest vil slå seg sammen, og en endelig fusjon kan være gjennomført i mai 2021. Den nye banken vil få navnet SpareBank 1 Nordmøre og inngå i SpareBank 1-alliansen. Surnadal Sparebank er i dag en del av Eika-alliansen.

3.I november 2020 inngikk SB 1 Telemark og SB 1 BV en intensjonsavtale om sammenslåing og å danne SpareBank 1 Sørøst-Norge. Hvis alt går etter planen blir den gjennomført 1. juni 2021.

4.Gjensidige Bank ble en del av Nordea i 2019, og ble til Nordea Direct 27. februar 2020.

5.Arbeidet i LOKALBANK-bankene om uttreden av Eika Gruppen fortsatte i 2020. Den nye gruppen skal blant annet samarbeide med Frende på forsikring og SpareBank 1 Finans Midt-Norge på leasingprodukter og billån.

 

Kilder: Bankenes pressemeldinger, LinkedIn, Finansavisen

Leave a Reply