Makro og bankmarked

Grønn finans: utfasing av kull og nullutslipp

Det er et økende fokus på nullutslipp og karbonutfasing på den internasjonale bankagendaen.

Grønn finans er en av de største, globale trendene i bankmarkedet i år. Blant annet skrev Accenture i sitt utsyn for 2021 at «året vil bli et vendepunkt for bærekraftig utlån, med sentralbankers og myndigheters anerkjennelse av de makroøkonomiske konsekvensene av klimaendringer».

Forplikter seg til nullutslipp

Blant storbankene som det siste året har kunngjort at de forplikter seg til å bli utslippsfrie innen en gitt tidsramme er JPMorgan Chase (verdens 5. største bank), HSBC (7. største), Banco Santander (16. største), Goldman Sachs (30. største) og BBVA (42. største).

I tillegg til å støtte bærekraftige prosjekter, går man nå også inn for å nedskalere klimaskadelig virksomhet.

De forplikter seg både til å selv bli en nullutslippsvirksomhet, typisk innen 2025 eller 2030, og til å utfase karbontunge porteføljer og investeringer. For eksempel kunngjorde BBVA nylig at de utfaser all kullrelatert aktivitet innen 2030 i rike land og innen 2040 i resten av verden.

I mange år har det stått på den internasjonale bankagendaen å støtte grønne prosjekter og bærekraftige initiativer. Nå ser man at bankene i større grad tidfester og konkretiserer sine grønne agendaer.

Påtrykk av grønn teknologi og reguleringer

Agendaen for utslippskutt støttes i tillegg av innovativ, grønn teknologi og myndighetsreguleringer. Under følger noen eksempler fra den siste tiden:

  • Med det formål å finne innovative ideer som kan «bidra til en mer bærekraftig fremtid og aksellerere overgangen til en lavkarbonøkonomi», har Santander nettopp lansert The Santander X Environmental Challenge. Etablerte virksomheter kan søke.
  • I begynnelsen av mars lanserte Islandibank en ny funksjon i sin mobilbank, som lar kundene «tracke» sitt karbonavtrykk. Karbonavtrykket beregnes basert på kundenes forbruksprofil. Kundene får også tips til hvordan de kan redusere karbonavtrykket sitt ved å tilpasse forbruket sitt.
  • Banker i EU må, hvis forslaget vedtas, forholde seg til «Green Asset Ratio», som innebærer at man må oppgi hvor stor andel av deres totale utlån og aksjebeholdning  som er «grønn», ifølge EUs klassifikasjoner. 

Videre lesning​

Kilder: fortune.com, hsbc.com, investmentexecutive.com,
bloomberg.com, finextra.com, bbva.com, spglobal.com,
accenture.com

Leave a Reply