Sparing

Rekordhøy sparerate, tross inntektsfall

Husholdningenes disponible inntekt sank med 1,8 % i siste kvartal. Likevel økte sparingen, og man har registrert en rekordhøy sesongjustert sparerate.

Den sesongjusterte spareraten for husholdninger endte på 20,8 % i 2.kvartal, noe som er opp 6 prosentpoeng fra 1.kvartal og 13,9 prosentpoeng opp fra 2. kvartal 2019. 

Husholdningenes sparing gikk fra 63,3 milliarder kroner i 1. kvartal til 86,5 milliarder kroner i 2. kvartal, noe som tilsvarer en økning på 36,7 %.

Sammelignet med 2. kvartal i fjor (27 mrd. kr.), tilsvarer sparingen i 2. kvartal i år på 86,5 mrd. kroner en økning på hele 210 %.

Figur 1: viser utvikling i disponibel inntekt og sparerate for husholdninger.

Utviklingen i koronasmitten vil kunne påvirke sparingen i 3. kvartal. Med økt smitteoppblomstring og medfølgende smitteverntiltak, vil veksten i husholdningenes forbruk igjen kunne bli redusert, med en fortsatt høy sparerate som konsekvens. 

Hvordan fordelte sparingen seg?

I 2. kvartal ser man en sterk økning i husholdningenes beholdning av aksjer og verdipapirfond. Beholdningen av noterte aksjer steg med 22,6 %. Husholdningene har også økt sin beholdning av sedler og mynt med hele 9,75 %, dette bryter med den langsiktige trenden med stadig færre kontanter i husholdningene.

Tabell 1: viser volum og vekst 2.kvartal for utvalgte poster fra sektorregnskapet.

Volumet for sedler og kontanter er imidlertid lavt sammenliknet med andre poster. Høyest tolvmånedersvekst, på 10,3 %, er på verdipapirfond, og bankinnskudd har en vekst på 8,2 %.

Disponibel inntekt for husholdningene: lønn, blandet inntekt, formuesinntekter, offentlige stønader og andre inntekter minus skatt, formuesutgifter og andre utgifter.

Sparerate for husholdningene: sparing som andel av disponibel inntekt for husholdningene.

Kilder: SSB, earlyWarning

Leave a Reply