Kunde og Marked

Oppfordrer bankene til å ta høyde for betydelige utlånstap

Koronakrisen kan føre til store tap for bankene, ifølge Finanstilsynet.

Det fremkommer av Finansielt utsyn juni 2020, hvor Finanstilsynet understreker at man må være forberedt på at inneværende krise blir både langvarig og dyp.

Selv om man den siste perioden har sett tegn på at økonomien er i bedring, har også både privatpersoner og bedrifter hatt store inntektstap, og tiltakspakkene fra myndighetene kan ikke opprettholde landets økonomiske aktivitet på lang sikt. En krise som over tid medfører lavere inntekter, produksjon og aktivitet vil kunne gi bankene utfordringer.

I en pressemelding uttaler finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen følgende:

«- Selv om krisens dybde og varighet er usikker, må det tas høyde for at bankene kan få betydelige utlånstap i tiden framover når husholdninger og bedrifter ikke har tilstrekkelige inntekter til å betjene lånene og panteverdier faller».

I rapportens stresstest skriver Finanstilsynet følgende:

«Årets stresstest viser at i et scenario med kraftig og langvarig økonomisk tilbakeslag blir bankenes soliditet kraftig svekket. For å ta høyde for den store usikkerheten om den videre utviklingen er det viktig at bankene bevarer egenkapitalen og ikke svekker den gjennom utbytter, tilbakekjøp av egne aksjer og andre utdelinger.»

I stresstesten beskrives to scenarioer, henholdsvis «kortvarig krise» og «langvarig krise der pandemien fortsetter». Om begge scenarioene skriver Finanstilsynet at «det må forventes betydelig økt mislighold og tap i bankenes utlånsporteføljer». Ved scenarioet «langvarig krise» må man forvente sterkt fall i bankenes kjernekapitaldekning.

Kilder: finanstilsynet.no

Leave a Reply