Innovasjon

Bored Ape Yacht Club lager Apecoins

Bored Ape Yacht Club brukte sin popularitet og skapte sine egne verdier

ApeCoins

Det siste sprellet fra Bored Ape Yacht Club (BAYC), en av verdens mest verdifulle NFT-samlinger, er å lage Apecoins. Apecoins ble laget på Ethereum-blockchainen, totalt 1 milliard mynter, og ca. 15 prosent av disse ble gitt til hver av de 10 000 ape-NFTene (bildene) som eksisterer.

Store verdier

Totalt fikk altså hvert bilde 10 094 mynter hver via en såkalt «air-drop», som er en måte å distribuere krypto, NTF etc. på. ApeCoins ble tilgjengelig ganske umiddelbart på de store kryptobørsene som Coinbase og Binance, og man kunne starte å selge og kjøpe. I følge Coinbase er verdien på en ApeCoin per 20. april 145.43 NOK. Det vil si at hver eier (man kan eie flere) av en Bored Ape NFT fikk ApeCoins for rundt 1,5 millioner kroner. Til sammenligning koster de billigste Bored Ape NFTene nå rundt det dobbelte.

Betyr dette i praksis at de rett og slett trykket penger? Ja, i bunn og grunn skapte de verdier ut av «ingenting».

Regulering er enda ikke på plass

Securities and Exchange Commission (SEC), det amerikanske føderale tilsynet som har ansvar for handelen med verdipapirer, følger visstnok med på utviklingen av hvordan dette skal reguleres uten at det er klare retningslinjer enda.

420 000 nordmenn eier kryptovaluta

Interessen for krypto må sies å være stor her til lands. I følge en undersøkelse fra EY og Arcane Research, var det 120.000 nye personer som kjøpte kryptovaluta i løpet av 2021. I undersøkelsen svarte 19 prosent av alle mellom 15 og 39 år at de sitter på kryptoverdier. For de over 40 var andelen 4 prosent.

Vetle Lunde, analytiker i Arcane Research sier at: «Tallene indikerer at de under 40 år foretrekker kryptovaluta over aksjer, noe norske tilsyn og forvaltere bør merke seg».

Svindel og hacking er svært utbredt

Bare i den siste perioden har det vært store saker her til lands med svindel og hacking, og det er hyppig tilstede både for norske kunder, men også internasjonalt hvor også de store kryptobørsene er under konstant angrep. I NFT-verdenen har man egne begreper som «rug-pulling» og «wash trading» som er forskjellige måter å svindle på.

De europeiske finanstilsynsmyndighetene fortsetter å advare

De europeiske finanstilsynsmyndighetene har nylig publisert en ny felles uttalelse der de minner forbrukere om den høye risikoen knyttet til virtuell valuta eller finansielle instrumenter eksponert mot slike valutaer. Finanstilsynet slutter seg til denne advarselen.

Vi tenker det bør defineres en felles norsk forståelse og håndtering av kryptovaluta.

 

Kilder: Coindesk, Shifter, Quartz, Coinbase, E24, NRK, DN, Finanstilsynet

Leave a Reply