Kunde og Marked

Dette er koronatiltakene som videreføres inn i 2021

Det ble innført flere tiltak i året som var for å sikre både husholdninger og næringslivet så godt som mulig. Mange av tiltakene videreføres inn i første halvår i 2021.

Lånegarantiordningen, som innebærer at staten garanterer for 90% av beløpet i nye banklån til bedrifter, har ifølge tall fra GIEK gitt ut lån til over 3 800 bedrifter på til sammen 11,3 milliarder kroner per januar 2021. Finansdepartementet besluttet i midten av november at ordningen forlenges til 30. juni 2021.

Lånegarantiordningen har siden mars gitt mange bedrifter tilgang på nødvendig likviditet og har bidratt til å trygge arbeidsplasser over hele landet. Behovet for ordningen er der fortsatt (…), sa finansminister Jan Tore Sanner i november.

Også kompensasjonsordningen for næringslivet har blitt besluttet forlenget, i første omgang ut april 2021, for å gi økt trygghet og forutsigbarhet for næringslivet. Men hva skjer etter april? Næringsminister Iselin Nybø sier at tiltakene tilpasses smitteverntiltakene, og når disse etter hvert lettes på er det andre tiltak enn kompensasjon som er riktig. Da vil det bli tiltak som skal stimulere til aktivitet og vekst som blir viktig.

Den 18. januar 2021 vil det åpne en ny kompensasjonsordning for næringslivet. Den nye ordningen legger opp til at en stor del av kontrollen kan gjøres før utbetaling, ved at revisor eller autorisert regnskapsfører skal bekrefte søknadene før de sendes inn.
Alle bedrifter som kvalifiserer til støtte, og som har gjort nødvendige forberedelser, vil få pengene utbetalt i løpet av 2-3 virkedager etter at de har søkt. Brønnøysundregistrene skal administrere ordningen.

Finansdepartementet forlenger ordningen med utsatt innbetaling av skatt og merverdiavgift til 28. februar 2021. De bedriftene som har fått innvilget utsettelse til denne datoen skal kunne betale utsatte krav i seks månedlige avdrag, med første avdrag 1.april 2021.
Konkursbølgen har foreløpig uteblitt, men Jan Tore Sanner sier at det er en risiko for at betalingsutsettelser for noen bedrifter vil utsette konkurs og hindre omstilling.

Regjeringen har tidligere utvidet permitteringsperioden fra 26 til 52 uker, og i starten av januar foreslår de å forlenge permitteringsperioden til 1. juli 2021.

– Enkelte bedrifter som har permitterte ansatte i dag har gode muligheter for å hente dem tilbake senere, selv om behovet for bemanning er redusert i en periode. Med denne forlengelsen sørger vi for at bedrifter ikke må gå til oppsigelser kort tid før jobbene kan komme tilbake som resultat av at vaksineringen av befolkningen gjennomføres, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

2020

Tiltakene i korona året innebar blant annet:

  • Finansdepartementet reduserte den motsykliske bufferen i bankenes kapitalkrav til 1%.
  • Norges Bank satte ned styringsrenten i flere omganger, til den endte opp på 0. Ekstraordinære tremåneders F-lån ble også tilbudt.
  • Endring av boliglånsforskriften, hvor fleksibilitetskvoten ble endret til 20%.
  • Endringer i permitteringsregelverket for å begrense negative konsekvenser for bedriftene.
  • Statlig garantiordning til SMB-bedrifter på 50 milliarder, hvor bankene innvilger lån og staten garanterer for 90% av lånebeløpet. Ordningen ble utvidet til også å gjelde større bedrifter.
  • Kompensasjonsordningen for næringslivet, med mål om at staten skal dekke en andel av de faste kostnadene til bedrifter med omsetningsnedgang som følge av korona-situasjonen.

Bankene fikk etter hvert gode tilbakemeldinger og økt omdømme på tiltakene de selv satt inn:

  • Rentenedsettelser, rentefritak og avdragsfrihet, forskudd på dagpenger, hjelpetelefoner osv.
Kilder: regjeringen, earlyWarning

Leave a Reply