Kunde og Marked

Likestilling lønner seg, men lønnsgapet vedvarer

Kjønnsbalanse i toppledelsen bidrar ikke bare til bærekraftig utvikling, det er også lønnsomt.

Topplederstillinger er fortsatt dominert av menn. Fortsatt er kun hver femte toppleder, kvinne, og to av tre ledere er menn. Innad i bransjen jobbes det med ulike tiltak som forhåpentligvis skal endre på dette.

I anledning kvinnedagen lanserte for eksempel Nordea sitt nye likestillingsfond, som utelukkende skal investere i selskaper hvor en kvinne har øverste sjefsrolle eller hvor minimum en tredjedel av ledelsen er kvinner. Nordea trekker frem bærekraftig utvikling og avkastning som hovedformål bak fondet. Med lik representasjon følger nemlig lønnsomhet.  Ifølge en analyse utført av Nordea så man i perioden 2009-2017 en dobling i årlig avkastning i selskaper hvor kvinner var del av toppledelsen.

Også Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, brukte kvinnedagen til å fremheve at det er økonomisk lønnsomt med en likestilt og mangfoldig bedriftsledelse, blant annet fordi kundemassen forventer å gjenspeiles i lederskapet, også når det kommer til kjønn.

En annen og vedvarende utfordring er det såkalte 80/20-gapet. Fortsatt tjener kvinner i finans kun 82 % av hva menn tjener. Sjef for Nordea Norge, Snorre Storset, sier til e24 at like stillinger og talentprogram for kvinner må være del av løsningen fremover.

DNB har siden 2016 operert med en likelønnspott med dét formål å utjevne lønnsforskjellene. Dette planlegger de å videreføre, sier han til e24.

Bransjen kommer stadig med nye løsninger på gamle problemer. Men for å sikre lik representasjon, må kvinner tiltre høytlønnede stillinger i større grad, og rekrutteringen av kvinner må styrkes. Den pågående digitaliseringen er også en utfordring, da teknologi fortsatt er et felt dominert av menn.

Kilder: Dagens Næringsliv, e24, Finans Norge

Leave a Reply