Kunde og Marked

Grønn finans: Må vurdere porteføljen også opp mot naturrisiko

Selv om ECB (European Central Bank) hevder at europeiske banker ikke har taklet eksponeringen mot klimarisiko i sine porteføljer bra nok, tør vi påstå at den norske finansnæringen har vært i forkant når det gjelder å forstå og lage strategier i forhold til klimarisiko.

Dette arbeidet stopper selvsagt ikke, og i 2022 bør den norske finansnæringen også være i forkant når det gjelder naturrisiko.

I et debattinnlegg hevder Idar Kreutzer og Agathe Schjetlein fra Finans Norge at «naturen renser vann, lager matjord, demper flom og lagrer karbon for oss – helt gratis. Naturens rolle i økonomien vår fortjener langt større oppmerksomhet. Naturen yter tjenester for 120–145 tusen milliarder dollar årlig i form av pollinering, flomvern, ferskvann med mer. FN anslår at så mye som halvparten av global BNP er avhengig av slike økosystemtjenester».

På bakgrunn av dette dukker det opp en ny type risikoforståelse i tillegg til klimarisiko: naturrisiko.

Finansnæringen har allerede arbeidet seg gjennom risikobildet i forhold til klimaendringer og omstillingen til et lavutslippssamfunn. Men nå skal altså finansnæringen i gang med å forstå og integrere i forhold til tap av natur og risikoene som er knyttet til dette.

Det vil si å gå gjennom porteføljen, og redusere eksponeringen mot «aktiviteter utsatt for naturrisiko».

I følge Kreutzer og Schjetlein er allerede «store, norske investorer og kapitalforvaltere internasjonalt ledende i arbeidet med å løfte tap av natur som et viktig tema».

Det man ønsker er at finansnæringen bidrar til «en bærekraftig utvikling som ivaretar biomangfold og økosystemer». Naturrisiko blir nå sett på som like viktig som klimarisikoen, og finansnæringen ansees å ha en viktig rolle i å vurdere, håndtere og prise denne risikoen.

Men som Kreutzer og Schjetlein sier, er finansnæringen «helt avhengig av at politikere, offentlige myndigheter og næringslivet kommer sammen om felles løsninger som gjør at vi stopper tap av natur og verner om ressursene som økonomien er fullstendig avhengige av. Vi trenger konkrete tiltak og planer for hvordan vi kan leve innenfor naturens tålegrenser, uten å ødelegge de store verdiene naturen rommer».

Les mer her: Kronikk, Økonomi | Tap av natur vil – som klimakrisen – utløse behov for omstilling av økonomien (dt.no)

 

Kilder: Finans Norge, Drammens Tidende

Leave a Reply