Kunde og Marked

Hvitvaskingsloven snart ett år

I oktober er det ett år siden den nye hvitvaskingsloven trådte i kraft.

Nylig kunne Finans Norge melde om dobbel bemanning hos Sbanken og Fana Sparebank. Den økte bemanningen har som formål å avdekke kriminell virksomhet, og kommer som en direkte konsekvens av hvitvaskingsloven. Brudd på innrapporteringsplikten for mistenkelige transaksjoner kan nemlig bli en dyr affære; I henhold til den nye loven kan toppledelse og bank bøtelegges med inntil 10 % av brutto omsetning, eller inntil 44 millioner kroner.

Sanksjoner og økt bemanning preget resultatene til Danske Bank og Nordea

Samtidig som man ser en tydelig bemanningsvekst på anti-hvitvaskingsfeltet, er det fortsatt en vei igjen å gå. I Kompetansesjekken, 2019 fra Finans Norge var et av hovedfunnene at kompetanse på anti-hvitvasking mangler i markedet.

Bankene i Norge ligger også langt etter hva angår innrapportering av mistenkelige transaksjoner til myndighetene sammenlignet med for eksempel Danmark; Mens Økokrim mottok 6884 varsler av denne typen i fjor, var tilsvarende tall fra danske banker på hele 26 403.

Etter å ha vært innblandet i hvitvaskingssaker av betydelig størrelse har både Danske Bank og Nordea satt av hundrevis av millioner kroner til mulige bøter i fremtiden. Nordea, som forventer bøter i Danmark som følge av mangelfulle rutiner, har satt av over 900 millioner kroner i potten, og Danske Bank har satt av over 20 milliarder. Videre har Danske Bank ansatt 400 flere til å jobbe med anti-hvitvask, og de har nå et totalt antall ansatte på feltet på 1900 stykker. I Nordea Norge jobber 120 stykker på feltet.

Sanksjonerer manglende kontroll

I begynnelsen av juli ble det kjent at Santander gebyrlegges med 9 millioner kroner for grov overtredelse av lovgivningen. Ifølge Finanstilsynet har banken unnlatt å kontrollere 1,6 millioner transaksjoner for hvitvasking. Dagen etter ble Komplett Bank ilagt det dobbelte, og med det også det høyeste gebyret noensinne gitt i norsk sammenheng. Nyhetsartikkel om saken finnes her.

«Større ansvar tildeles finansnæringen», skrev Finans Norge om den nye hvitvaskingsloven ifjor. Loven stiller skjerpede krav til kundetiltak, og styre og ledelse har blitt ilagt et større ansvar enn tidligere. For bransjen er dette et godt tiltak i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering. Det betyr imidlertid ikke at det er lett å håndheve loven i egen bedrift, et faktum vi har sett flere eksempler på i det knappe året som har gått siden loven ble innført.

Kilder: finansnorge.no, e24.no, dn.no, earlyWarning

Leave a Reply