Kunde og Marked

Rammeverk rundt sirkulær økonomi tar form

Finansforbundet har i samarbeid med Circular Norway utarbeidet en rapport om sirkulær økonomi som skal fungere som et kunnskapsgrunnlag og veikart for finansnæringen med mål om starte dialog rundt temaet.

Sirkulær økonomi defineres i rapporten som:
Motsatsen til en lineær økonomi er en sirkulær økonomi der avfall designes ut, ressursene holdes i bruk og naturens økosystemer regenereres. I en sirkulær økonomi utnyttes ressursene på best mulig måte og bidrar til verdiskapning på kort og lang sikt. Dette oppnås ved å bruke mindre ressurser, bruke produktene lengre, sørge for at ressursene gjenbrukes og utnytte fornybare ressurser.

Konkrete råd for bank fra Finansforbundet:

Investere i sirkulære obligasjoner:
Grønne obligasjoner har fått fotfeste, og bør videreutvikles til å omfavne sirkulær økonomi, hvor man sikrer at ressurs- og naturperspektivet er ivaretatt.

Vurdere lineær risiko i kredittprosesser:
Lineær risiko bør vurderes og prises i kredittprosessen. Bankene bør vurdere lineær risiko, på samme måte som klimarisiko.

Sette krav til lån:
Når banker innvilger lån må lineær risiko og risiko knyttet til den sirkulære forretningsmodellen vurderes. Dette kommer i tillegg til andre vurderinger som gjøres av banken. Banken kan påvirke hvem som får lån ved å prise lånene og dermed bestemme om virksomheter som opprettholder lineære forretningsmodeller eller sirkulære forretningsmodeller skal innvilges lån. Det bør stilles krav som ikke opprettholder den lineære økonomiske modellen, men bidrar til det sirkulære skiftet. For eksempel attraktive lån til de aktørene som velger sirkulære løsninger.

Vurdere eksponering for lineær risiko:
Eksponering for lineær risiko bør vurderes og måles. Her må bankene utvikle metoder og verktøy, og gjøre seg kjent med verktøyene for å måle sirkularitet. For eksempel bidrar flere banker i Europa i utviklingen av Circular Transition Indicators (CTI).

Etablere sirkulære mulighetsskapere:
Norske banker bør la seg inspirere av Rabobank som organiserer Circular Business Challenge. Dette initiativet legger til rette for at gründere og entreprenører kan dele nye ideer og løsninger for å realisere sine sirkulære forretningsmodeller.

Etablere avdelinger for sirkulær økonomi:
Norske banker bør også la seg inspirere av Rabobank og etablere en Circular Desk, hvor kunder med sirkulære forretningsmodeller får kompetent behandling. Dette for å motvirke at gode lånesøknader ikke innvilges fordi bankene mangler kompetanse for å se de sirkulære mulighetene.

Les hele rapporten her: CircularNorway_rapport_0703.pdf (finansforbundet.no)

Les også: – Interessen skyter fart – FinansFokus

Les også: – Fritt frem for å ta ledende posisjon – FinansFokus

 

Kilder: Finansforbundet, Finansfokus

Leave a Reply