Lån

2020 ble et vendepunkt for privatgjeldsveksten

I fjorårets første halvår ble det en videreføring av trenden i privatgjeldsmarkedet med en fortsatt fallende tolvmånedersvekst. Mot andre halvår skiftet det og veksten økte. Det anslås en økning i privatgjelden i 2021 på 143 milliarder i Norge.

Med ankomsten av koronaviruset og medfølgende smittevernstiltak ble det dramatiske endringer i norsk økonomi med høy arbeidsledighet og fallende forbruk. Dette førte ikke til noen stor reaksjon i privatgjeldsmarkedet hvor vi så en vekst i mars på rundt 14,9 milliarder kroner, ganske nært veksten foregående år.

Det er først mot andre halvdel av året en større vekst i markedet kom. Et foreløpig skifte i trenden for tolvmånedersveksten, som ser ut til å starte i mai måned på 4,5 %, og siden steg til 5,2 % i november. Spørsmålet nå er om vi har sett slutten på den lenge fallende trenden i gjeldsveksten som har vedvart siden 2017. Et uavbrutt trendskifte i andre halvdel av 2020, og et sterkt boligmarked kan tyde på at vi ser en økt vekst inn i det nye året.

 

Figur 1: Norges Banks anslag for gjeldsvekst i husholdningene (Pengepolitisk rapport).

 

Figur 2: Månedlig endring i NOK og tolvmånedersvekst for privatgjeld i Norge.

Norges Bank kom i mai med en oppdatert prognose for utviklingen i K2 gjelden de neste fire årene, da med en betydelig lavere vekst enn det som var spådd ved starten av året. Norges Bank justerte da ned prognosene for 2020 med hele 1 prosentpoeng til en antatt vekst på 3,5 % for året.

For 2021 er Norges Banks siste anslag for en privatgjeldsvekst for Norge på 4,8 %. Dette tilsvarer et gjeldsvolum på 3 652,8 milliarder kroner for den relevante* K2 gjelden. Dette utgjør rundt 155 milliarder kroner mer enn hva som er rapportert for november 2020.

*Relevant K2 gjeld: Gjeld fra banker og kredittforetak, finansieringsselskaper, livselskaper.

 

Kilder: earlyWarning, SSB, Norges Bank

Leave a Reply