Sparing

2020: Et stigende spareønske i norske husholdninger

Finans Norges forventningsbarometer fra november 2019 viser en sterk trend i folks stigende spareønske, og andelen som ønsker å øke sparingen eller nedbetale mer lån hvis de hadde mer penger, har aldri før vært så høy.

Økning i pensjon- og fondssparing fortsetter inn i nyåret

– Liv-og pensjonssparing hadde en volumvekst*) i 2019 Q3 på 19,6%, mens fondssparing hadde en vekst på 13,7%. Sammenlignet med volumveksten på 5,2% i banksparing, tilsier dette at pensjon- og fondssparing er mer i vinden.
– Blant profesjonelle innkjøpere av fond har etterspørselen etter bærekraftig fond økt veldig, men til tross for at bærekraft er et viktig tema for mange er det ikke like stor etterspørsel etter bærekraftige fond hos folk flest, ifølge DNB. En årsak, mener DNB, kan være uklarheter rundt fondene, og siden en vet at mange er opptatt av bærekraft burde det fokuseres på å bruke mer ressurser på å spre informasjon rundt bærekraftige fond (og fond generelt) slik at flere sparer i dette.

Kundegruppene å satse på

– Det har vært en jevn nedgang siden 2014 i personer som har BSU-konto, og flere ungdomspartier ønsker å fjerne spareordningen. Kanskje fokuset fra bankene skal rettes mer mot økt kunnskap rundt andre spareformer? I følge DN er det et skifte på gang, hele 52% av alle nye aksjeeiere i 2019 var under 39 år, noe som tyder på at yngre er mer interessert i aksjer nå og er villig til å spare til pensjon. En ny undersøkelse gjort av Sparebank1 viser videre at 3 av 10 kvinner sier de skal spare mer og forbruke mindre i 2020. Enn så lenge sparer flest kvinner i vanlig bankinnskudd, men DNBs #Huninvesterer kampanje kan bli like aktuell i 2020 for å spre økt kunnskap om andre former for sparing.

Banksparing står for 74,7 prosent av norske sparekroner, men økningen
i fondssparing og liv og pensjon er nesten like stor i 2019 per 3. kvartal

Relevante kilder:

DN: Rekordmange nordmenn eier aksjer: Les her
Finans Norge: Forventningsbarometeret 2019: Les her
SB1: Sparing gir deg godfølelse: Les her
DNB: Stemmer grønt, velger bort grønne fond: Les her


*) Basert på forvaltet kapital i privatmarkedet

Kilder: SSB, Finans Norge, e24, DNB, DN, SB1, earlyWarning

Leave a Reply