Kunde og Marked

3 banker med nye mål innen bærekraft

Bankene kniver om hvem som skal være best på bærekraft og kommer med stadig nye lovnader. Og klimaforskere er positive til initiativene.

DNB skal skaffe 1500 mrd. til det grønne skiftet.

DNB erklærer til E24: at de kaster seg inn med alle sine kapitalkrefter. Nå har styret i Norges største bank besluttet å gire opp den grønne satsingen:

  • Frem mot 2030 er målet å bidra med i alt 1500 milliarder kroner i finansiering av det banken kaller «bærekraftig omstilling».
  • Summen omfatter lån fra banken og DNBs tilrettelegging når kundene henter inn aksjekapital og lån ute i markedet.

Inntil nylig var ambisjonen 550 milliarder til fornybar energi og grønn eiendom. Det nye målet er nesten like mye som DNBs samlede utlån til kundene ved utgangen av 2020.

I tillegg har DNB-styret satt opp tallfestede mål om å redusere utslippsintensiteten hos kundene. Egne mål er satt opp for næringer som olje, skipsfart og eiendom.

– Vi tror ikke ekskludering av «brune» selskaper er veien for å nå lavutslippssamfunnet. Vi mener det vil ha en større klimaeffekt hvis vi hjelper disse selskapene med finansiering til å kutte utslipp og omstille virksomheten, sier hun.

Handelsbanken kaster ut alle olje- og gasselskaper fra sine porteføljer.

I en kronikk sier Handelsbanken Norge: Som de fleste andre kapitalforvaltere, utøver vi ansvarlig eierskap gjennom å velge inn selskaper vi mener bidrar med gode løsninger, velge ut selskaper som ikke agerer i tråd med forventningene våre, og gjennom å påvirke de selskapene vi har eierandeler i til å strekke seg ytterligere i positiv retning. Men; når må vi si at påvirkningen ikke lenger fungerer? Det går åpenbart en grense om vi konkluderer med at selskapet ikke endrer seg tilstrekkelig til selv å bidra til at målene i Paris-avtalen nås. Det går også en grense om vi mener at selskapets forretningsmodell ikke vil stå seg økonomisk om målene i Paris-avtalen nås.

I lys av dette, har vi i Handelsbanken tatt et valg for fondene våre: Kunder som plasserer pengene sine i Handelsbankens fond, vil ikke lenger være eksponert i selskaper som ikke bidrar til å nå målene i Paris-avtalen. Helt konkret betyr dette, blant annet, at vi fremover ikke vil investere kundenes penger i selskaper som produserer olje og gass. Dette gjelder alle fondene våre, både de aktivt forvaltede og indeksfondene.

Handelsbanken har som mål å være utslippsnøytrale allerede i 2040, og skal halvere utslippene fra investeringene våre med 50 prosent innen 2030.

Sparebanken Vest har satt seg mål om netto null i utslipp innen 2040.

– I Norden er det bare Sparebanken Vest og Handelsbanken som har satt et slikt ambisiøst mål. De andre bankene snakker mye om at de vil finansiere alt og alle i transformasjonen til et lavutslippssamfunn. Vi er tydelige på at vi skal ha en utlånsportefølje som er klimanøytral i 2040, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest.

I tillegg melder Sparebanken Vest i en børsmelding at det internasjonalt anerkjente ratingbyrået MSCI har oppgradert Sparebanken Vests bærekraftsarbeid til AAA-rangering. Sparebanken Vest er per i dag eneste norske bank med øverste rating, og bankens arbeid med miljø, samfunn og selskapsstyring («ESG») er blant øverste to prosent sammenlignet med banker nasjonalt og internasjonalt.

– Vi har tatt ledertrøyen for å utvikle vestlandsregionen som ledende på bærekraft, og vi har mål om at innen 2040 skal Sparebanken Vest ha netto null i utslipp. Vi har over flere år gjort flere grep og gjennomført flere tiltak innenfor egen drift, vår verdikjede og for å utvikle utlånsporteføljen vår i grønn retning. Blant annet forplikter alle våre største norske leverandører seg til klimanøytralitet. Bærekraft er konkurransekraft, og går rett i kjernen av vår virksomhet for finansiering og risikostyring, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest.

Forskere er optimistiske til at bankene slåss om ledertrøya i kampen om å redusere klimagassutslipp.

Klimaforsker og påtroppende direktør for Bjerknessenteret, Kikki Flesche Kleiven, er svært positiv til at bankene krever mer fra store selskaper.

– Dette er ikke grønnvasking. Bankene pusher store selskaper til å foreta en snuoperasjon. Jeg blir klimaoptimist når jeg ser at denne typen selskaper kommer med klimakrav og klimaløsninger, sier hun.

 

Kilder: E24, Handelsbanken, DN, Newsweb, Finans Watch

Leave a Reply