Kunde og Marked

5 % av husholdningene har allerede en vanskelig økonomisk situasjon

Hvor stort problem er dette for husholdningene?

Forbruksforskningsinstituttet SIFO har med hjelp av Kantar TNS gjennomført en spørreundersøkelse om husholdningenes økonomiske trygghet. Dette er en status på hvordan deres økonomiske situasjon har utviklet seg fra januar til juni 2022. Som vi så i den forrige saken ser vi at fremover vil den økonomiske situasjonen for husholdningene bli enda vanskeligere i den forstand at utgiftene skal videre opp.

Dette skriver SIFO om det generelle bildet i første halvår: «Nesten alle hushold (93 prosent) rapporterer om økte levekostnader i perioden januar til juni 2022. To tredjedeler sier at årsaken er økte matpriser (78%) og økte strømpriser (75%). Videre har 68 prosent blitt påført høyere utgifter pga. veksten i prisene på drivstoff. Også økte lånerenter (35 prosent), økte skatter (12 prosent) og økte husleier (10 prosent) har ført til høyere levekostnader for mange.»

Hva skjer fremover: Denne SIFO-undersøkelsen beskriver endringer under første halvår i år. De neste to-tre årene er det anslått ytterligere økninger i renteutgifter, samt fortsatt høye utgifter til strøm, mat og konsumvarer. Det er da grunn til å anta at det vil komme ytterligere husholdninger som vil havne i en «mye dårligere» økonomisk situasjon. Bankene viste at de kunne håndtere Covid perioden godt, med god service og støttetiltak for lånekundene. Det kan være lurt av bankene å vurdere å trekke slike prosesser frem igjen i en modifisert form for å begrense mislighold og tap på utlån i de neste par årene.

 

Kilder: SSB, Norges Bank, SIFO, Finanstilsynet, earlyWarning

Leave a Reply