Sparing

Bankene kan gjøre mer for å kanalisere de unges sparevilje til BSU

Mangel på både kunnskap og oversikt later til å sette preg på sparevanene til de unge. Med visse tiltak kan bankene hjelpe dem med å navigere bedre i sparemarkedet.

Færre unge sparer i BSU, men spareviljen er høy

BSU-sparingen har gått ned de siste fire årene, ifølge SSB. Fra 2016 til 2017 valgte 5000 færre unge å spare i BSU. Samtidig uttrykker unge at de ønsker å spare mer.  SpareBank 1 sin årlige spørreundersøkelse av sparevaner fant for eksempel at de unge hadde større sparevilje enn befolkningen som sådan. Mens 28 % av befolkningen som helhet svarte at de i 2019 ønsket å spare mer, ønsket mer enn 50 % av de under 34 år det samme.

Altså kan vi ikke forklare den nedadgående trenden i BSU-sparing med henvisning til tilsvarende reduksjon i sparevilje.

Flere unge sparer i fond

Videre ser man at unge sparer mer i fond.  Tall fra VFF viser for eksempel at de mellom 18 og 29 år har den største økningen i fondssparing, fra 20 % i 2017 til 26 % i 2018.

Sparevanene til de unge kan skyldes en kombinasjon av dårlig kunnskap om  de ulike spareformene, påvirkning fra markedsføring for fondssparing, tro på drahjelp fra foreldre eller liten tro på egen evne til å selv klare å spare opp egenkapitalkravet. Men dersom bankene ønsker å ivareta de kommende førstegangskjøperne, burde de muligens revurdere eller videreutvikle sin promotering av BSU.

Unge sparere kan ha godt av litt «drahjelp» fra bankene

Den politiske viljen til å få de unge til å spare mer, er stor. Men like viktig som at man sparer, er hvor og hvordan man sparer. Det er ikke nødvendigvis lett for den enkelte forbruker å navigere blant de mange spareformene. Her ser de unge ut til å delvis komme til kort.

Dette kan bankene gjøre:

  • Markedsføring. Bør man markedsføre BSU opp mot unge bedre? Kan man nå de unge på andre måter, for eksempel i større grad gjennom sosiale medier? Hvilke andre tiltak kan iverksettes for å drive opplysningsarbeid opp mot aldersgruppen?
  • Tydeliggjøring. Kjenner sparerne til nyansene i sparemarkedet, for eksempel at et fond med middels risiko kan ha relativt lik rente som BSU, hvor risikoen vil være betydelig lavere?
  • Sette fokus på lønnsomhet. I en forskningsartikkel fra 2015 ble det trukket frem at tydeliggjøring av lønnsomhet kan ha en positiv effekt på unges sparing i BSU. Full sak her.
  • Økonomiske insentiver. SpareBank 1 SMN er blant bankene som i 2019 tilbyr dobbel rente på 6,70 % til de som oppretter BSU for første gang i løpet av inneværende år.

Vi mener: Argumentene for å spare i BSU er gode. Å spare til egenkapital i fond fremfor BSU vil sjelden være den mest opplagte formen for sparing. Spørsmålet er om de unge er klar over dette, eller om de forvirres av markedsføring av ulike typer spareformer og andre faktorer.

Kilder: SpareBank 1 SMN, Magma.no, e24.no, nrk.no, earlyWarning

Leave a Reply