Lån

Inkasso: Økt kredittrisiko hos de under førti

Til tross for avtagende vekst i forbrukslånsmarkedet, forventes en fortsatt økning i misligholdet av inkassogjeld.

Størst økning i inkassogjeld ser man i de to aldersgruppene 18-25 år og 26-34 år, hvor både inkassogjeld og antall inkassosaker fortsetter å øke. Dermed er kredittrisikoen for de under førti større enn tidligere.

Landets største inkassoselskap Kredinor, som i fjor mottok 1,4 millioner inkassosaker, er blant aktørene som bemerker seg veksten i de yngre segmentene.  Selskapet viser selv til «økt kredittaktivitet i forbindelse med netthandel» som en viktig årsak til veksten.

Jevn markedsvekst og økt kreditt per person

Ifølge Kredinor er antallet kredittsaker ikke endret. Altså vokser inkassogjelden som følge av at man låner mer kreditt per person, og ikke av at flere låner.

  • Totalt mottok inkassoselskapene omkring 10 millioner saker i 2018, tilsvarende 16 % flere enn i 2017.
  • Fra 2017 til 2018 økte den totale inkassogjelden med 13 %, til 93,9 milliarder kroner.
  • Menn har dobbelt så mange saker til inkasso som kvinner. Det er også blant menn man ser den største økningen i antall inkassosaker (en økning på 24,8 % fra 2017 til 2018).
  • Andelen som betaler kravet sitt før det går til rettsapparatet, ligger hos Kredinor uendret, på 93,1 % (full sak her).

Nedbetaler inkasso med feriepengene

Juni er den store innbetalingsmåneden. Med en økning i innbetalinger på 18 % fra juni 2017 til juni 2018, og høy innbetalingsaktivitet så langt i juni i år, forventer Kredinor at sluttresultatet vil overgå fjorårets. Sluttbeløpet i fjor lå på over 560 millioner kroner. De anser det som positivt at man prioriterer å innbetale gjelden sin, om så med feriepengene, men oppfordrer samtidig kundene til å ta grep for å unngå at man havner på etterskudd på nytt.

Signaliserer bekymring

Nærmere 4 % av total gjeld i Norge ligger i forbrukslån, og man ser at stadig flere går av disse går til inkasso. Ved årsskiftet var antallet forbrukslån som hadde gått til inkasso hele 470 000. Sett i sammenheng med den økende gjeldsbelastningen i norske husholdninger, virker Finanstilsynets bekymring å være godt grunnet. Selv om det går godt i norsk økonomi, må man også håndtere gjeldsbelastningen.

Også Lindorff deler bekymringen, og viser til at det ikke er bærekraftig med en situasjon hvor inntektene vokser saktere enn gjelden. I Lindorff-analysen 01/2019 trekkes det blant annet frem følgende:

«Flere boliglån vil trolig gå til inkasso i år, som en følge av flere alvorlige misligholdssaker tilknyttet personer med høy gjeldsgrad.»  (full rapport finnes her).

Bransjen selv ønsker reform i inkassolovgivningen

Etter tretti år er det på tide å reformere inkassoloven, skriver Kredinor i sin årsrapport. I skrivende stund har Justisdepartementet nedsatt en arbeidsgruppe som innen utgangen av 2019 skal lage og ferdigstille innstilling til dette. Lindorff skriver at de ønsker en ny inkassolov med større spesifikasjoner og tydelighet hva angår inkassopraksis. Det finnes altså betydelige ønsker om endring også innad i inkassobransjen.

Kilder: Kredinor, Lindorff, Mynewsdesk, e24.no, Dinero,
NTB, earlyWarning

Leave a Reply