Lån

Banker rapporterer økt etterspørsel etter fastrentelån og ytterligere økning er forventet i kv.2 2018

Banker rapporterer en økt etterspørsel etter fastrentelån som ventes å øke ytterligere i andre kvartal 2018. Forventningene er basert på antatt oppgang i styringsrenten og høyere pengemarkedsrente fra Norges Banks siste pengepolitiske rapport.

Norges Bank forventer en økning i styringsrente, gitt at den økonomiske utviklingen blir slik sentralbanken venter. Høyere styringsrente sammen med en oppgang i pengemarkedsrenten betyr økte finansieringskostnader for banker og sannsynligvis høyere utlånsrenter for husholdningene. Med dette som bakgrunn rapporterer banker en økt interesse for fastrenteavtaler.

Økt etterspørsel etter fastrentelån fra husholdningene

De ti største bankene i det norske lånemarkedet deltok i Norges Banks kvartalsvise utlånsundersøkelse om bankenes kredittpraksis og hvordan de vurderer etterspørsel etter lån: DNB, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, SpareBank 1 SR- bank, SpareBank 1 Østlandet, SpareBank 1 SMN, SpareBank 1 Nord-Norge, Sparebanken Vest og Sparebanken Sør.

Resultater viser at etterspørsel etter fastrentelån med pant i bolig økte eller øker noe (basert på indeks) i første kvartal 2018 og at ytterlige økning er forventet i neste kvartal.

Interessen for førstehjemslån og samlede boliglån er forventet å øke, men ikke like mye som etterspørselen etter fastrentelån, viser undersøkelsen fra Norges Bank.

Resultatene fra den samme undersøkelsen viser forventet økning i utlånsrente og fallende utlånsmarginer neste kvartal.

I andre kvartal 2018 er det forventet at bankens finansieringskostnader skal opp og mulighetene for en heving av Norges Banks styringsrente vil påvirke en oppgang i utlånsrenten til husholdningene med en svak reduksjon i utlånsmarginen.

Forventet økning i styringsrenten og pengemarkedsrente

Anslag fra Norges Bank viser forventet utlånsrente på boliglån fra 1,45 prosent til 3,93 prosent i kv. 3 2021, mens pengemarkedsrente kan øke med 1,54 til 2,47 prosent.

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland i likhet med flere andre analytikere trekker frem pengemarkedsrenten sonm den største trusselen mot en renteøkning.
Det er oppgangen i pengemarkedsrentene som er den viktigste faktoren som kan velte planen om å sette opp renten,- sier hun.

Når denne stiger, slik den har gjort i år, blir det mindre lønnsomt for bankene å låne ut penger til boliglån og annet.
Dersom dagens nivå vedvarer, vil dette slå rett ut i boliglånsrentene,- sier kredittanalytiker Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets.

SpareBank 1 – Økt boliglånsrente før sommeren?
“Norges Bank varslet på rentemøtet forrige uke at de holder på planen om en første renteheving i september. Norske banker må låne en betydelig del av bankenes innlånsbehov i utlandet og mye lånes i dag inn fra USA. Rentepåslaget når pengene veksles fra USD til NOK har økt kraftig i år. Det økte rentepåslaget har gitt en økning i den viktige 3 måneders norske interbankrenten (3m NIBOR) fra 0,8 %-poeng ved årets start til 1,1%. Siden mange lån prises ut fra et påslag på denne referanserenten, har allerede disse lånerentene steget, selv om Norges Bank har holdt sin rente uendret. Vi venter at det samme snart vil skje med boliglånsrenten.” Elisabeth Holvik, sjefsøkonom Sparebank 1

Vil flere velge fastrente igjen?

Den økte interessen for fastrentelån kommer etter en periode med fallende interesse. De siste årene har stadig færre nordmenn sett på fastrentelån som attraktiv, viser tallene fra SSB. I slutten av fjoråret hadde 6,1 prosent av alle norske boliglånskunder bundet renten, mot 10,2 prosent i 2015.

Vi har i starten av året sett en kraftig økning etter fastrentelån,- sier Lars Alstrup, leder for personmarkedet i Danske Bank Norge. – Det er ikke noen tvil om at dette kommer på grunn av forventninger av høyere renter,- sier han.

Over tid er flytende rente mest lønnsomt sammenliknet med lån m/rentebinding. De siste årene har den flytende renten alltid falt til et lavere nivå enn fastrenten var i forkant.

Du skal ikke velge fastrente på spekulasjon, men fordi du ønsker trygghet og forutsigbarhet. Derfor kan fastrente ha størst verdi for unge førstegangskjøpere,- sier L. Alstrup.

 

Kilder: Norges Bank, SSB, pressemeldinger, earlyWarning

Leave a Reply