Lån

Finanstilsynet mener avdragsfrihet skal praktiseres som normalt

20 % av Nordeas boliglånskunder med avdragsfrihet søker nå om forlengelse. Tilsvarende tall hos BN Bank er 0,1 %.

Finanstilsynet sendte i slutten av august en anbefaling til Finansdepartementet om at «man i fjerde kvartal ruller tilbake den økte fleksibiliteten på avdrag, som ble gitt i mars». 

Ifølge Finanstilsynet rapporterer majoriteten av bankene om økt innvilgelse av avdragsfrihet til arbeidsledige eller permitterte i begynnelsen av 2. kvartal, før etterspørselen deretter avtok som følge av bedringer i arbeidsmarkedet. Antallet nye søknader om avdragsfrihet er også betydelig redusert.

Samtidig er det store forskjeller i bankenes praktisering av tiltaket, og i kundenes behov for ny eller fortsettende periode med avdragsfrihet.

Hos Nordea søker 20 % om forlengelse av avdragsfrihet på boliglån, og de aller fleste får dette innvilget. PM-sjef Randi Marjamaa i Nordea knytter søknadene om avdragsfrihet til yrker hvor arbeidsledigheten er høy og sektorer som er hardt rammet av koronakrisen.

BN Bank har en mer restriktiv strategi, og vektlegger at de lave rentene gjør det fordelaktig for kundene å betale ned på lånet. Direktør for personmarked i BN Bank, Endre Reite, sier til NRK: «– For det første så var det bare en av tre som søkte om avdragsfrihet i vår som fikk det av oss. Vi var opptatt av å avslå søknaden der folk hadde høy belåning, og der de samtidig ikke var rammet av krisen

Ifølge Reite ser man imidlertid også en tendens til at de som får nei, bytter bank.

 Danske Bank har også en 75 % høyere henvendelsesrate når det kommer til avdragsutsettelser, sammenlignet med september i fjor:

«– Nå er høsten her og man må fremdeles forholde seg til pandemien, med de følger den har. En del bedrifter, kanskje særlig innen restaurant- og hotellbransjen, vil nok også oppleve at aktiviteten vil kunne falle fremover, ettersom de varme vår- og sommerdagene er over og folk dermed går mindre ut. Dette kan komme til å føre til nye permitteringsrunder.»

Hvordan blir resten av 2020?

Fortsatt bekrefter bransjeundersøkelser at norsk næringsliv fortsatt er i store problemer, og ingenting tyder på at det store flertallet arbeidsledige og permitterte vil kunne komme tilbake i arbeid med det første.

NHOs nye medlemsundersøkelse for september viser «en sammenhengende periode med sakte forbedring ute i bedrifts-Norge, får en knekk i september-utgaven av NHOs koronaundersøkelse. Flere bedrifter melder om lavere etterspørsel og redusert omsetning.»

Sammenlignet med august, melder flere om lavere etterspørsel og sviktende omsetning. 18 % planlegger oppsigelser, dette nivået «har ligget mellom 15 og 20 prosent siden mars». Det er en stabil andel som rapporterer om konkursfrykt og likviditetsproblemer.

I Oslo rapporterer 29 % av bedriftene at de planlegger oppsigelser som direkte følge av koronasituasjonen. Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, sier:

Norges Bank trekker i Pengepolitisk rapport 3/20 frem at gjeldsbelastningen i husholdningene er høy, noe som gjør dem sårbare for boligprisfall, økte renter og inntektsbortfall, og at bruken av avdragsfrihet har økt, noe som gjør situasjonen til husholdningene lettere.

Samtidig vises det til at avdragsutsettelse så langt i år har bidratt til inntektsreduksjon for finansforetak, men at bankene fortsatt har en begrenset tapsrisiko totalt sett.

Kilder: finanstilsynet.no, nrk.no, dn.no, nho.no, norges-bank.no

Leave a Reply