Distribusjon

Hva kan vi lære om morgendagens bank fra Finansnæringen

Som vi vet er finansnæringen i omstillingsposisjon, og i begynnelsen av april samlet næringen seg på Finansnæringens dag. I den forbindelse gjennomførte Finans Norge en “enkel kartlegging“, eller rettere sagt to, én til ledere i finansnæringen og én til deltakerne på NHH-symposiet. Dette for å kunne gi en indikasjon på holdningene til framtidens ledere i finansnæringen.

Blant annet mener de, i følge Finans Norge, at: “rundt 6 av 10 ledere i finansnæringen at sysselsettingen i finansnæringen vil ha gått ned minst 25 prosent om fem år.”
Vi har satt opp et anslag på hva som må til for at dette skal skje i denne grafen. Dette er kun en indikasjon, men Norges banker skal gå gjennom en ganske drastisk reduksjon i årene fremover for at denne spådommen skal inntreffe.

Basert på et utvalg av Norges banker. Ønsker du å se bakgrunnstallene for denne grafen, kontakt earlyWarning.

Lederne i finansnæringen og deltakerne på symposiets svar på endel vesentlige ting, gir oss noen indikasjoner på utfordringene bankene har med omstillinger videre.

Begge grupper tror finansnæringen har kommet like langt som media innen digitalisering og automatisering i 2021, og vesentlig lenger enn alle andre grupper. Dette sammenfaller med ønsket om å bli teknologi-bedrifter.

Blant annet har DNB vært ute å sagt de skal bli en teknologibedrift, redusere antall ansatte med 50%, og ansette flere teknologer

Teknologisk Ukeblad har gått gjennom DNBs utfordringer med å kunne kalle seg en teknologibedrift.

På spørsmål rundt finansnæringens medarbeidere i nåtid og fremtid, får vi også vite bl.a. at lederne tror deres ansatte om 5 år vil ha stor interesse for teknologi, forstå kunders behov og ha god omstillingsevne, men dårlig forståelse for tall, dårlig forståelse av markedet og tar lite initiativ. NHH-deltakerne mener ansatte om 5 år vil ha gode omstillingsevner, være innovative og ha god forståelse for teknologi, og er jevnt over bedre på de andre områdene også.

På spørsmål om hva som karakterisere bank og forsikring per i dag, svarer lederne “Viktig samfunnsoppgave”, mens NHH-deltakerne sier “Økonomiutdannelse”. Dette viser spesielt noe av utfordringene bransjen står ovenfor. Lederne ønsker og tror at bankene i større grad vil være teknologidrevet i årene fremover, men per i dag beskriver altså finansbransjen seg som karakterisert av økonomiutdannelse.

Ser man forventningene til reduksjonen i antall ansatte, hva de mener karakteriserer finansbransjen og hvordan de ser sine ansatte om 5 år under ett, ser vi noen av utfordringene. For at bank og forsikring i stor grad skal kunne bli teknologidrevet i årene fremover, kan man stille spørsmål om det vil  hjelpe med et redusert antall økonomiutdannede ansatte, som har stor interesse for teknologi og dårlig forståelse av markedet.

Utfordringen blir å minske antall ansatte, samtidig som man skal øke kompetansen innen teknologi for å nå målet om å være en “teknologibedrift”.

Se også fra Finans Norge:

Perspektivmeldingen svikter på kompetanseløftet

Behov for klare prioriteringer og målrettet gjennomføring

Leave a Reply