Kunde og Marked

Kjerneinflasjonen justerer seg til en tolvmånedersvekst på 1,3 prosent

Tallene for januar viser at desember-tallene ble påvirket av engangseffekter, men at kjerneinflasjonen fortsatt er høyere enn Norges Bank forventet

Fortsatt drevet av strømprisene, steg samlet inflasjon (KPI) 3,2 prosent siste tolv måneder

– I januar endte tolvmånedersveksten i KPI på 3,2 prosent. Den viktigste bidragsyteren til dette er fortsatt prisene for elektrisitet inkludert nettleie, men vi ser at kompensasjonsordningen og midlertidige reduksjonen i el-avgiften er med på å dempe oppgangen, sier rådgiver Gunnar Larsson i SSB.

Kjerneinflasjonen gikk fra 1,8 prosent i desember til 1,3 prosent i januar

Også kjerneinflasjonen (KPI-JAE) ble justert ned fra desember. Siste tolv måneder steg KPI-JAE med 1,3 prosent. Mens det er en nedgang på 0,3 prosent fra desember til januar. Kjerneinflasjonen er justert for avgiftsendringer og energivarer.

Tolvmånedersvekst for KPI og KPI-JAE. Kilde: SSB

Fortsatt høyere kjerneinflasjon enn Norges Bank forventet

I siste prognose fra Norges Bank sin Pengepolitiske rapport i desember ventet de en kjerneinflasjon på 1,0 prosent og en samlet inflasjon på 3,6 prosent i januar.

Inflasjonsmålet til Norges Bank er at inflasjonen skal holde seg så nær 2 prosent som mulig over tid.

– Det indikerer en oppjustering av rentebanen når vi kommer til mars, inkludert levere en hike selvsagt. Når det er sagt viser tallene at den del av overraskelsen i desember var engangseffekter, og at den underliggende trenden fortsatt er moderat opp, noe som taler for en gradvis renteøkning i Norge, sier sjeføkonom i Danske Bank Frank Jullum til Dagens Næringsliv.

Les mer her: Strømpriser og avgiftsendringer preget KPI i januar (ssb.no)

Les mer her: Inflasjonen faller kraftig i januar: – Dette kommer etter usedvanlig overraskende tall i desember, sier sjeføkonom | DN

Les mer her: Inflasjonen faller mer enn ventet, hindrer ikke renteheving – E24

 

Kilder: SSB, Dagens Næringsliv

Leave a Reply