Lån

Mot normale tap i 2021

For flere av forretningsbankene og sparebankene var det tapsutviklingen i 2020 som sto i fokus. Dette reduserte resultatene med over 60% i første kvartal.

De aller fleste tapene kom i lån til næringslivet og spesielt mot olje og offshore. Likevel var det en stund utover våren da bankene fortsatt tenkte muligheten for større banktap i personmarkedet. Dette skjedde ikke grunnet en aktiv stimuleringspolitikk fra regjeringen og ikke minst nullrenten fra Norges Bank. Arbeidsledigheten kom ned og boligmarkedet gikk rett til værs. Da var risikoen på kort sikt for PM-tap igjen lav.

Ser man på figur 1, som viser tap i kvartalet, var det en brutal økning i 1. kvartal. Selv om tapene økte akkumulert (figur 2), så var tapene i 2. kvartal omlag 50% av 1. kvartal. I 3. kvartal økte tapene «kun» med ca. 15 % i forhold til kvartalet før.

Grunnen til at økningen i tapene blir mindre etter hvert som kvartalene går, er at bankene får mer og mer kontroll på situasjonen. Derfor mener vi at tapene og avsetningene bankene vil ha i 2021 vil gå mot normale nivåer. I tillegg anslår SSB og Norges Bank at makroøkonomiske forhold tilsier en gjeninnhenting av norsk økonomi i 2021.

 

Figur 1: Kvartalsvis tap og tapsavsetninger

 

Figur 2: Akkumulerte tap og tapsavsetninger – hittil i år

NB: Det er to «men» her som kan øke tapene i 2021:

A) Den forventede konkursbølgen – hvor ble den av? Finanstilsynet mener at «latente tap kan være undervurdert i bankenes tapsavsetninger», og at flere tap kommer utover i 2021 og senere (ref. det som skjedde under finanskrisen).

B) Vaksinering og fremtidige koronamutasjoner kan slå samfunnene tilbake utover i 2021.

2020

Korona-effekten på tap og tapsavsetninger i 2020

1.Resultater 1. kvartal
Førstekvartalsresultatene preges av stor usikkerhet fordi svært lite om effektene av pandemien var klart.
– Da resultatene kom, så man at de økte tapsavsetningene reduserte bankenes resultater med over 60 % i forhold til året før.

2.Resultater 2. kvartal
Utlånstapene og tapsavskrivningene øker, men med mye mindre enn i 1. kvartal. I et utvalg på 12 av landets største banker, ser man at de samlede tapene øker med 50% i forhold til 1. kvartal 2020. Bankene med eksponering i olje, gass og offshore lider større tap enn andre. For første halvår 2020 står DNB for 52 prosent av tapene i utvalget.

3.Resultater 3. kvartal
4 banker står for 90 % av samlede utlånstap i et utvalg på 21 av landets største banker . DNB Bank står for nesten halvparten av de samlede tapene. DNB, Danske Bank i Norge, SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 SMN står for 90 % av de samlede tapene. De samlede tapene øker med om lag 15 % i forhold til 2. kvartal 2020.

 

Kilder: Bankenes finansrapporter, Finanstilsynet, earlyWarning

Leave a Reply