Makro og bankmarked

Barclays, Citi og UBS deltar i utviklingen av ny FN-modul for biologisk mangfold

Som en del av det FN-støttede “Encore”-verktøyet har det nå blitt lansert en ny modul for biologisk mangfold. Den er lansert for å hjelpe finansinstitusjoner med å finne ut av hvor stor grad av risiko porteføljen deres har for å påvirke ødeleggelse av arter og økosystemer.

Modulen gjør det mulig for banker og investorer å analysere den potensielle effekten finansiering og investeringsaktiviteter i jordbruk og gruvedrift vil ha på tap av biologisk mangfold.

Over 30 finansinstitusjoner, inkludert Barclays, Citi og UBS, deltar i utviklingen av den nye modulen.

Banker og investorer kan bruke modulen til å kartlegge sin nåværende eksponering, utforske fremtidige scenarier og å identifisere potensielle veier for å øke positive effekter i landbruks- og gruveporteføljer.

Modulen skal også gi veiledning for at finansinstitusjoner skal kunne jobbe med interessenter i høyt berørte områder for å tilpasse produksjonspraksis med sikte på å gjøre dem mer naturvennlige.

Eric Usher, leder for UNEP Finance Initiative, sier: “The Encore biodiversity module lies at the cutting edge of sustainable finance, allowing financial institutions to take material action to pivot the real economy towards a nature-positive future.”

Les mer om Encore her

Se video om hvordan Encore fungerer her:

Video

Som Finanstilsynet sier i Finansielt Utsyn: «Klimaendringene og overgangen til et lavutslippssamfunn innebærer en betydelig omstilling av økonomien, med økonomiske tap i næringer og virksomheter som påvirkes negativt av endringene. Det kan også påføre finansforetakene tap.

Finanstilsynet forventer at finansforetakene i sine risikostyringssystemer dekker alle vesentlige risikoer, herunder klimarisiko. Flere av bankene har inkludert generelle betraktninger om bærekraft og klimarisiko i sine styringsdokumenter.

Bankene har derimot ikke kommet veldig langt i arbeidet med å vurdere klimarisiko i utlånsporteføljen. Finanstilsynet vil videreutvikle tilsynet på dette området».

 

Kilder: Finextra, FN, Encore, Finanstilsynet

Leave a Reply