Lån

Billigere for bankene å låne ut penger. Får også opparbeidet bedre margin.

Nibor-renta har falt 30 basispunkter siden nyttår, noe som innebærer at det er blitt mye mindre kostbart for bankene å låne penger som de kan låne ut videre. Likevel ser det ikke ut til at bankene vil kutte på boliglånsrenta for kundene, selv om det er det finansavisene/media har satt fokus på. Fallet blir ikke sendt videre til kundene.

Den banken som troner på toppen av listen over bankene med beste rente, er Sparebanken Østs datterselskap Boligkreditt.no. Avdelingsbanksjef Anne Siri Rhoden Jensen sier Nibor kun er ett element som bidrar til bankens prissetting, og fallet det siste halve året påvirker ikke deres rentestrategi nå. Renten er såpass lav allerede.

Konserndirektør for personmarked i DNB Trond Bentestuen viser til marginene som årsak til at et fall i Nibor-rentene ikke gir fall i kundenes renter.  – DNBs margin, som også går til å dekke kostnader og eventuelle tap, er på et normalt nivå når vi ser på gjennomsnittet for de fem siste årene, sier han.

Grafen: Niboren har falt siden nyttår med over 30 basispunkter og utlåndsmarginen vil trolig vise ytterligere økning når SSB rapporterer tallene for mai og juni.

Vurdering av Tom Staavi i Finans Norge (artikkel):

Det er jo rentemarginen banken lever av og som skal dekke lønn til ansatte og andre kostnader, samt overskudd til eierne og å oppfylle myndighetspålagte egenkapitalkrav. Det er mange forhold som påvirker den enkeltes banks prisfastsetting og krav til overskudd.

  • Finansskatten er innført i år. Bankene må betale høyere selskapsskatt enn andre næringer og det er ilagt en ekstra arbeidsgiveravgift på alle bankansatte. Enten må man tjene mer, eller så må eierne få lavere overskudd alt annet likt.
  • Bankene er pålagt å bygge mer egenkapital de siste årene, og egenkapitalen krever  avkastning, en avkastning som er høyere enn på innlånene. Det betyr krav om høyere inntjening per utlånskrone.
  • Litt mer usikkerhet i boligmarkedet kan føre til at bankene blir mer forsiktige og krever litt høyere marginer for å takle den økte risikoen.
  • Egenkapitalen skal bygges enda høyere. Både den motsykliske bufferen som alle banker må oppfylle, er satt høyere, og de individuelle kapitalkravene Finanstilsynet setter for hver enkelt bank er økt (de såkalte Pilar2 kravene).
  • Summen av hva bankene skal innbetale til Bankenes sikringsfond og det nye Krisehåndteringsfondet er økt.

Begge de to siste momentene gjør det finansielle systemet enda mer solid. Men pengene må hentes et sted.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets tror ikke kundene kan vente seg lavere renter som følge av fallende Nibor.
– Det er klart bankene tjener godt på boliglån når marginene øker og tapene på boliglån er forsvinnende små, sier Ringholm. Men han ser en stor rød varseltrekant godt plassert i bankenes boliglånsporteføljer.
– Risikoen for boligprisfall i Norge på mellomlang sikt har ikke vært større på de siste 20 årene enn den er nå, sier han.

Link til artikkel i DN.

Nibor beregnes fortløpende som et gjennomsnitt av hva seks store norske banker krever i renter på usikrede utlån til andre banker. Panelbanker for Nibor:

DNB Bank ASA
Danske Bank
Handelsbanken
Nordea Bank AB
SEB AB
Swedbank

For de som ønsker å sette seg ytterliger inn i Nibor, les hva Finans Norge sier her

Leave a Reply