Makro og bankmarked

Betalingshistorikk kan gi informasjon om CO2-avtrykk

Betalingsformidleren Klarna lanserte nylig at de legger inn ditt CO2-regnskap i appen deres. Løsningen forteller brukere hvor mye de belaster miljøet med CO2-utslipp når de handler. Andre banker tilbyr også kundene sine CO2-målinger.

Klarna har utviklet løsningen sammen med Doconomy, som baserer seg på en kjent referanseindeks (se infoboks) kalt Åland Index. Selskapet lanserer også initiativet giveone.com, og vil selv donere 1% (10 millioner dollar) av sin siste finansieringsrunde, til initiativer som skal gjøre noe med de store klimautfordringene. Det er også mulig for forbrukerne å donere penger til klimavennlige formål i appen men via selskapet Milkywire.

Det er flere som har lansert muligheter for å følge eget CO2-avtrykk, basert på Åland Index. Nordea Bank lanserte ny mobilbank i februar 2020, og allerede da hadde de integrert en “CO2-tracker” som viser hvordan det daglige forbruket påvirker miljøet basert på bruk av kreditt- eller bankkort.

Også MasterCard jobber med en “CO2-tracker” sammen med Doconomy. Denne er, som Klarna og Nordea, basert på Åland Index. MasterCard tilbyr banker å integrere denne i egne apper gjennom nye API’er slik at forbrukerne kan følge eget CO2-avtrykk etter hvordan de bruker penger

En undersøkelse som har blitt gjort av MasterCard viser at 54% av respondentene ser på reduksjon av karbonavtrykket som mer viktig nå, og 58% har blitt mer oppmerksom enn før på hvordan deres handlinger kan påvirke miljøet. De unge, opp til 24 år, såkalt “Generation Z”, og “Millennials”, de mellom 25 og 40 år, leder denne trenden med 65%.

Vi tror denne type informasjon kan gi den enkelte kunde eller forbruker feedback og råd om mer miljøbevisste handlinger i forbruket sitt. Likevel bør måten det gjøres på ikke bli en pekefinger, men en positiv forsterkning mot miljøbevisste valg. På et aggregert nivå kan dette sendes tilbake til bransjer og produsenter, som igjen kan brukes til å gjøre disse bransjene og produktene mer bærekraftige.

Hvordan beregnes karbonavtrykk?
Åland Index er en uavhengig referansetjeneste for beregninger av klimapåvirkning for å vise effekten av kjøp i kilo CO2. Beregningene kombinerer kostnadene for hvert kjøp forbrukeren foretar seg, og karbonavtrykket til den aktuelle forhandlerkategorien. Beregningene er ikke basert på enkeltprodukter, men inndelte kategorier som for eksempel bil/transport eller restaurantbesøk.


Bildet viser hvordan CO2-informasjonen vises i Klarna-appen. Hentet fra shifter.no.

 

Kilder: nordea.no, klarna.no, finanswatch.no, shifter.no, finextra.com

 

Leave a Reply