Makro og bankmarked

Blir konkursene hindret eller utsatt?

Det tvetydige konkursbildet vedvarer, men bankene har fått flere virkemidler til å støtte næringslivet.

Konkursbølgen har så langt uteblitt

Det er fortsatt færre konkurser enn på samme tid i fjor, ifølge ferske tall fra SSB. Mens gjennomsnittlig antall konkursforetak i perioden januar til november i fjor var 77, er tilsvarende tall i år 67. Samtidig har årets konkursforetak flere ansatte og høyere omsetning.

I de mest konkursrammede næringene per november, bygg- og anleggvirksomhet og varehandel, var det også flere konkurser på samme tid i fjor. I overnattings- og serveringsbransjen, som opplevde en konkursøkning frem til høsten, ligger nå på samme nivå som fjoråret.

Som Dagens Næringsliv skriver, kan dette skyldes at myndighetstiltak med skatte- og avgiftsutsettelser setter en kommende konkursbølge på vent. Ved utgangen av 2020 vil tusenvis av næringsdrivende skylde seks milliarder kroner i skatt og merverdiavgift, skriver Dagens Næringsliv.

Fortsatt vanskelige tider for bedriftene

Norges Bank skriver i publikasjonen Regionalt nettverk for 4. kvartal at veksten i næringslivet har avtatt utover høsten. Veksten dempes av innstrammingen av smitteverntiltak, svak eksport og lavere aktivitet innen bygging av private næringsbygg. Bedriftene forventer lavere aktivitet i tiden som kommer, og en gradvis bedring når våren nærmer seg. Undersøkelsen baserer seg på intervjuer gjennomført i slutten av oktober og begynnelsen av november, da de strengere smitteverntiltakene ble innført.

Finans Norge har sammenfattet situasjonen i de ulike næringene på landsbasis. Les mer her.

I Vestlandsindeksen for 4. kvartal fra Sparebanken Vest meldes det at gjeninnhentingen er satt på pause. Utsiktene for det kommende halvåret er mer usikre, og 25 % av bedriftene har gitt sine kunder betalingslettelser. Bedriftenes økonomiske situasjon i de ulike regionene samsvarer med smittetrykket – eksempelvis registreres den største nedgangen i Hordaland, hvor også smittetrykket har vært størst. Også bedriftenes forventninger faller, særlig til lønnsomhet og etterspørsel. Dette er en sterk indikasjon på fallende fremtidsoptimisme for den kommende tiden.

Utvidet handlingsrom for bankene

I kjølvannet av den andre smittebølgen i Norge har regjeringen og finansmyndighetene nå forenklet og utvidet fleksibiliteten i lånegarantiordningen, gitt forlenget mulighet for skatte- og avgiftsutsettelser og varslet en ny og oppdatert kompensasjonsordning i januar.

I et intervju med nettavisen e24.no sier finansminister Jan Tore Sanner at bankene «… kan ta hensyn til kommende støtte under kompensasjonsordningen. Det er fortsatt bankene som må foreta vurderingen, men endringer vi gjør innebærer at bankene har større handlingsrom».

Sanner oppfordrer bankene til å legge til grunn at mange bedrifter om noen måneder vil få tildelt kontantstøtte, og ber bankene vektlegge dette i sine vurderinger av korte likviditetslån. Det gjenstår fortsatt å se om tiltakene og tilpasningene vil være nok til å hjelpe bedriftene og unngå en konkursbølge i 2021.

Kilder: ssb.no, dn.no, norges-bank.no, finansnorge.no,
vestlandsindeksen.no, e24.no

Leave a Reply