Kort og betalinger

Danske Bank vil la deg sjekke saldo fra andre kontoer i mobilappen

Nå har det mye omtalte PSD2-direktivet tredd i kraft i EU-land. I april lanserer Danske Bank tjenesten i Sverige, som lar deg sjekke saldo på andre kontoer i andre banker i Danske Banks mobilapp. Deretter følger Danmark, Norge og Finland hakk i hæl.

Danske Bank, som alle andre banker i Skandinavia, ruster seg for en ny virkelighet. Mens Skandiabanken tilgjengeliggjør API-er, slik at deres kunder kan bygge egne tjenester med bankens infrastruktur, og Nordea lanserer såkalt Open Banking, og vil tiltrekke seg startups med spennende nye tjenester, så har Danske Bank valgt å være blant de første ute med å la deg sjekke dine andre bankers kontoer i grensesnittet til Danske Bank.

— Vi lanserer i Sverige i april, så vil vi lansere i Norge i løpet av 2018, sier Danske Banks digitaldirektør Knut Anders Wangen til Shifter.

Han forteller at de i førsteomgang vil lansere på deres mobilbank og at man faktisk må logge seg inn med Bank-ID på nytt for hver gang man vil oppdatere saldo.

— I Sverige så krever det en identifisering for hver gang man skal oppdatere saldo. I Finland så har vi identifisert en teknikk hvor vi oppdaterer saldo i samme manøver som pålogging. Vi er i dialog med lokalt finanstilsyn om dette.

Han påpeker at i Norge så må man sannsynligvis måtte gjennomføre en BankID-identifisering for å få oppdatert saldo fra konti i andre banker.

— Vi er ikke ferdig konkludert og det er noe vi skal undersøke nærmere, sier Wangen.

I Norge blir ikke direktivet implementert før senere i år, men den norske bankindustrien forbereder seg på endringene som kommer.

DNB har enheter i syv europeiske land og har derfor måtte tilpasse seg det nye direktivet. Banksjef Tom Erdal i DNB forteller at de har laget rundt 40 APIer for PSD2. Disse vil i løpet av noen uker bli tilgjengelig for tredjepartsaktører i de respektive EU-landene og i Norge.

— I Norge må vi ikke åpne opp ved disse APIene før vi er regulert av PSD2, men vi har valgt en åpen og inviterende linje og ønsker samarbeid med de beste aktørene i markedet. Dette er forankret helt opp til ledelsen, og mange hundre utviklere i DNB vil i større eller mindre grad bidra til vår nye open bank-strategi i tiden fremover, sier han.

Eika: Med sine 69 lokalbanker rundt om i Norge er Eika Alliansen en aktør som fokuserer på nettopp dette markedet. Leder for digital forretningsutvikling Marcus Eger i Eika Alliansen ønsker å komme i kontakt med gründere, men understreker at det må være en god match.

— At vi i dag pitchet for gründere er en sannhet med modifikasjoner. Vi har noe gründerne trenger og de har noe vi trenger. Et samarbeid må derfor være fordelaktig for begge parter. For oss er det viktig å styrke lokalbanken. Oppstarter som kan hjelpe oss å nå dette målet vil kunne være aktuelle, sier han.

SpareBank 1: Leder for digital forretning og helhetlig kundekonsepter Paal Berg i Sparebank1 forteller at PSD2 har vært en katalysator for de endringene man nå ser i bransjen.

— Det har vært en veldig tradisjonell bransje fordi det ikke har vært så mange insentiver for å endre seg. Det er mellom 4-5% av kundene som bytter bank i løpet av et år. Bankene har derfor hatt mer fokus på kostnadsreduksjon enn å øke inntekter, sier han.

Fintech-gründerne, Sten Roger Sandvik og Trond Urdahl i Payr sier:

— Det er ikke slik at bankene må gi ut data før direktivet trer i kraft i Norge, men de risikerer å havne bakpå dersom de ikke samarbeider med oppstartsbedrifter. Det er kult å se at de er på ballen, sier Sandvik.

Kilder: Shifter

Leave a Reply