Makro og bankmarked

Konkursene rammer færre, men større bedrifter

I koronautsatte bransjer ser man allerede en negativ utvikling.

Da koronakrisen først rammet, lot konkursene vente på seg. Selv om dette fortsatt er tilfelle, ser man nå indikasjoner på et mer tvetydig bilde.

I perioden 12. mars til 3. juni gikk var konkursøkningen på over 72,4 % mot samme tid i fjor, ifølge tall fra Brønnøysundsregistrene. Da var restaurant- og matbransjen den eneste bransjen med synlig konkursøkning, med over 100 enkeltstående konkurser.

Totalstatistikken viser en nedgang

I juni skrev SSB at det så langt i år var færre konkurser enn på samme tid i 2019, og at «Konkursene viser imidlertid samme kjennetegn som før: En høy andel av foretakene har hatt vedvarende dårlig lønnsomhet og negativ egenkapital flere år på rad».

Som det fremkommer av deres daglige konkursstatistikk, opprettet i forbindelse med koronakrisen, har det de siste 12 ukene (uke 21 til uke 32) stort sett vært færre eller omtrent like mange ukentlige konkurser sammenlignet med samme uke i 2019. Unntakene er følgende:

  • Uke 22. 106 konkurser i år, mot 60 i fjor.
  • Uke 29. 56 konkurser i år, mot 44 konkurser i fjor.

Totalt i perioden i 2019 var det 817 konkurser, mot 747 i år.

Årets konkurser er mer alvorlige, fordi de rammer større bedrifter

I uke 29 gikk for eksempel 27 % flere selskaper konkurs, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra Brønnøysundsregistrene. Viken fylke var hardest rammet i uke 29. I tillegg hadde de konkursrammede selskapene en nesten åtte ganger så høy omsetning som i fjor, og mange flere ansatte.

I juli totalt gikk 15 % færre selskaper konkurs, mot samme periode i fjor. Konkursrammede selskaper i juli hadde imidlertid 20 % flere ansatte enn de som gikk konkurs i samme periode i fjor, og 2 milliarder kroner i omsetning, mot 1,2 milliarder kroner i fjor.

Koronarammede bransjer tegner et annet bilde

Hvis man ser på sektorspesifikke tall, blir det tydeligere at koronakrisen har gitt flere konkurser.

Inkassoselskapet Fair melder, basert på tall fra Brønnøysundregistrene, at man innen film hadde tre ganger så mange konkurser i juli i år som i fjor, og en 167 % økning i konkurser innen kunstnerisk virksomhet. Videre har fire ganger så mange reisebyråer gått konkurs mot samme periode i fjor.

De melder videre at koronautsatte bransjer i andre kvartal var rammet av nesten dobbelt så mange konkurser, sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Mørketall?

Skal man tro ekspertmiljøene, venter man fortsatt på en verre, mer alvorlig konkursbølge. Konkursøkningen har imidlertid fortsatt ikke kommet. En av grunnene til dette kan være mørketall

Videre viser omsetningstallene, ifølge SSB, at norske innbyggeres første innskytelse da koronakrisen først inntraff, ikke var å holde på pengene, men heller, «løp og kjøp». I tillegg var Skatteetaten tidlig ute med å melde at de ville være tilbakeholdne med fremming av konkursbegjæringer.

Det er også rimelig å anta at de ulike tiltakspakkene for næringslivet fra myndighetene har hjulpet mange bedrifter med å holde hjulene i gang. En andre koronabølge, med nedstengning, vil åpenbart kunne bety kroken på døren for mange som allerede, til tross for tiltakspakker, sliter.

Kilder: e24.no, ssb.no, fair.no

Leave a Reply