Makro og bankmarked

Krever større etterlevelse av PSD2

Halvannet år etter innføringen av PSD2-direktivet, krever EBA nå implementering fra bankene innen utgangen av april.

Nylig publiserte The European Banking Authority (EBA) nye retningslinjer for hvordan nasjonale myndigheter bør følge opp banker som fortsatt ikke har fjernet hindre for tredjepartsaktører. Ifølge PSD2-direktivet skal disse ha tilgang til betalings- og brukskontoer.

Etter 30. april vil bankene kunne forvente strengere myndighetssanksjoner for manglende etterlevelse, blant annet bøter og tilbakekallelse av fritaket fra reserveløsning. Dette gjelder også norske banker.

Finanstilsynet: rom for forbedring

I et intervju med nettstedet shifter.no sier Finanstilsynet at de har løpende oppfølging av norske bankers arbeid med PSD2, og at de «observerer progresjon». 

Samtidig sier de følgende: «– Når banker som har valgt å utvikle dedikerte grensesnitt (Api-er) ikke har på plass funksjonalitet og tilgjengelighet som er tilsvarende bankens ordinære kundegrensesnitt (nettbanker mm) nærmere 1,5 år etter at delegert kommisjonsforordning (EU) 2018/389 trådte i kraft, sier det seg selv at det ikke er tilfredsstillende.»

Fintech-Norge er ikke fornøyd

Nylig ble det kjent at ti fintechselskaper har gått sammen og dannet sin egen interesseorganisasjon, Fintech Norway. De vil jobbe for bedre rammebetingelser i det norske bankmarkedet. 

I et intervju med finansfokus.no sier Alf Gunnar Andersen, administrerende direktør i Fintech Norway, at norske fintechselskaper ikke opplever å bli hensyntatt av bankene, og at innføringen av PSD2-direktivet har gått altfor tregt.

Selv om en rekke fintechselskaper har open banking-løsninger klare, opplever mange at den manglende etterlevelsen av PSD2 hindrer dem i å oppskalere virksomheten.

Bankene avviser bevisst trenering

De tradisjonelle bankene i Norge har gjentatte ganger tilbakevist påstander om at de med vilje har trenert innføringen av PSD2. Kritikken kommer fortløpende, og senest i november i fjor meldte shifter.no at «Horde melder bankenes PSD2-håndtering til både Finanstilsynet og Konkurransetilsynet». 

Fintech Norway uttalte i den anledning at: «- De tekniske løsningene er ustabile, noen banker har ikke engang API-er på plass, data er mangelfull, og enkelte banker har laget knotete og lite intuitive løsninger for brukerne. I tillegg gir bankene Vipps konkurransevridende fordeler».

DNB har uttalt at implementeringen særlig på bedriftssiden har vært krevende, men at de i personmarkedet har kommet langt og ser at flere tredjeparter aktivt benytter seg av API-ene.

Kilder: shifter.no, finansfokus.no, eba.europa.eu

Leave a Reply