Makro og bankmarked

Resultatet av vårens utbyttedebatt

Ifølge Finanstilsynet har bankene kun utbetalt 5,6 milliarder kroner av de planlagte 20 milliarder kroner i utbytte.

Imidlertid skyldtes, ifølge Dagens Næringsliv, nesten hele reduksjonen DNBs utsatte utbytteutbetaling på 14 milliarder kroner. En majoritet av bankene sendte over 25 % av sitt utbytte til eierne, og noen betalte så mye som over halvparten av overskuddet sitt.

En av grunnene til dette er reduksjonen i motsyklisk kapitalbuffer etter råd fra Norges Bank. Fordi bankenes krav til egenkapital ble redusert, fikk de også større mulighet til å utbetale utbytte.

Kilde: Finanstilsynet – Finansielt utsyn juni 2020.

Under følger en oversikt over hva noen banker skriver i sine kvartalsrapporter om utbyttebetaling eller utbyttestans:

  • DNB Bank ASA: vil ta stilling til utbytteutbetaling på en ekstraordinær generalforsamling som vil avholdes senest i desember i år.
  • SpareBank1 Østlandet: «Bankens endelige utbytte for 2019 ble endret fra et påregnelig utbytte på 50 % til en endelig utbytteandel på 40 %. Utbetaling inkludert utbytte til eiere, kunder samt avsetning til gaver blir dermed redusert fra 955 mill. NOK til 765 mill. NOK».
  • SpareBank 1 Nord-Norge: banken har besluttet at de av hensyn til bankens soliditet foreløpig ikke vil utbetale utbytte til sine eiere.
  • SpareBank 1 SMN: «Kursen ved halvårsskiftet var 78,30 kroner og det er i 2020 utbetalt 5,00 kroner i utbytte per egenkapitalbevis for 2019Representantskapet vedtok i møtet 26. mars 2020 et revidert forslag til anvendelse av overskudd for 2019 med en total reduksjon på 303 millioner kroner i forhold til opprinnelig forslag på 1.314 millioner kroner i utdeling av utbytte og gaver».
  • SpareBank 1 SR-Bank: banken har besluttet å enn så lenge ikke utbetale utbytte, men styret har via fullmakt fra generalforsamlingen mulighet til å utbetale dette på et senere tidspunkt.
Kilder: ​newsweb.oslobors.no, dn.no, finanstilsynet.no

Leave a Reply