Makro og bankmarked

Tiltakspakkene fra myndighetene fases ut – hvor godt har de virket?​

Kontantstøtte og garantilån skulle dra bedriftene gjennom nedstengningen av landet.

Det har de også gjort – til en viss grad. Låne- og kontantstøttevolumet er betydelig lavere enn de tiltenkte bevilgningene på 50 milliarder kroner hver i de to tiltakspakkene. Per 10. september har 10,4 % av kompensasjonsordningen blitt brukt, og bankene har benyttet seg av 21 % av lånerammen i lånegarantiordningen.

Dette indikerer at man i begynnelsen bommet på det faktiske behovet. Nedstengningen av landet varte kortere enn planlagt, og økonomien tok seg opp raskere enn man trodde i begynnelsen. Samtidig er norsk økonomi fortsatt i resesjon, og mange bedrifter opplever vanskelige tider.

Titusenvis av lån- og støttemottakere

Kompensasjonsordningen, som ble avviklet 1. september, har per 10. september sikret kontantstøtte til 68 520 bedrifter med omsetningsfall. Kumulert beløp er 5,3 milliarder kroner, altså langt unna både de første anslagene på 50 milliarder kroner og det nedjusterte anslaget fra Finansdepartementet i juni på 10-20 milliarder kroner, den gangen begrunnet i at norsk økonomi hadde hentet seg inn raskere enn antatt.

Et visst etterslep må også medregnes – først 17. august åpnet kompensasjonsordningen for søknader for juni og juli. 

Det gjenstår å se hva bedrifter som opererer i særlig utsatte næringer, som reiseliv, overnatting, servering med fler skal gjøre når de ikke lenger har tilgang på kontantstøtte, dersom aktiviteten og omsetningen ikke tar seg tilstrekkelig opp i månedene som kommer.

Heller ikke rammebeløpet på 50 milliarder kroner i lånegarantiordningen har blitt benyttet – enda. Gjennom ordningen, som har blitt forlenget ut året, har bankene per 10. september gitt lån til 3496 bedrifter, på totalt 10,6 milliarder kroner.

Næringene varehandel, bilverksted har mottatt 28,7 % av de totale utlånene, og Viken fylke (19,1 %) har flest mottakere, etterfulgt av Rogaland (14,4 %), Oslo (14,0 %) og Vestland (13,9 %).

Arbeidsledighet: fortsatt vanskelig situasjon for bedriftene

Det varsles fortsatt om en kommende konkursbølge.

Antallet oppsigelser har steget siden april. I NHOs tiende medlemsundersøkelse av koronasituasjonens innvirkning på bedriftene fremkommer følgende om oppsigelser:

  • 1 av 10 bedrifter har sagt opp ansatte.
  • 6 av 10 vil måtte si opp enda flere.
  • 1 av 5 planlegger oppsigelser.

En undersøkelse gjennomført av SMB Norge viser forsiktig optimisme og dempet usikkerhet hos eiere av små og mellomstore bedrifter. 3 av 4 svarer at de ikke har problemer med å betale utgiftene sine, men 13 % har vansker med å utbetale lønn. Fortsatt ser 15 % av respondentene konkurs som en reell fare dersom dagens situasjon vedvarer.

Kilder: skatteetaten.no, giek.no, nho.no, dinbedrift.no ​

Leave a Reply