Makro og bankmarked

Bankene pålegges å begrense utbyttet

Får et makstak på 30 % av kumulert årsresultat for 2019 og 2020 ut 3. kvartal i år.

Banker som planlegger å utbetale utbytte forventes også å orientere Finanstilsynet om dette, med redegjøring av resultat av stresstester og påvirkningen utbyttet vil ha på foretakets soliditet.

Finanstilsynet: utbyttekutt eller makstak til 30. september

Finanstilsynet deler Det europeiske systemrisikorådet (ESRB) om at banker og forsikringsforetak burde avstå fra å utbetale utbytte til 30. september 2021, «med mindre det utvises særlig forsiktighet og utdelingene ikke overskrider konservative grenser fastsatt av nasjonale tilsynsmyndigheter».

Banker som likevel velger å utdele utbytte, skal begrense dette til maksimalt 30 % av kumulert årsresultat for 2019 og 2020.

Finanstilsynet skriver: «Sjokket som koronakrisen påførte økonomien og markedene, er av en annen karakter enn tidligere sjokk, og utslagene for finansforetakene er derfor vanskelige å forutse». Det er derfor svært viktig for bankene å beholde egenkapital.

Finansministeren: Noe utbytte kan være mulig

I pressemelding av 20. januar sa finansminister Jan Tore Sanner: «– Vi står fortsatt overfor en uvanlig stor usikkerhet, og det kan etter hvert komme betydelige utlånstap i bankene. Gitt at de utviser stor forsiktighet og holder seg innenfor en viss grense, bør godt kapitaliserte banker likevel ha rom for å dele ut noe utbytte i tiden fremover».

Restriksjoner på utbetaling av utbytte har vært en av de direkte konsekvensene av koronakrisen på norske banker. Finans Norge trekker frem følgende punkter som vesentlige for norske banker:

  • «Norsk økonomi har klart seg vesentlig bedre enn i EU generelt, og i Norge antas at den økonomiske aktiviteten vil ta seg klart opp i løpet av 2021»
  • De er godt kapitaliserte og har fortsatt god lønnsomhet
  • De har «opprettholdt utlånsaktiviteten gjennom koronakrisen»
  • Motsyklisk buffer er på 1 % for norske banker, i motsetning til Sverige, Danmark og de fleste europeiske land, som har redusert denne til 0 %
Kilder: finansnorge.no, regjeringen.no, finanstilsynet.no

Leave a Reply